Αιτίες πιτυρίδας φρυδιών

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η πιτυρίδα φρυδιών προκαλείται συχνά από τις ίδιες παθήσεις του δέρματος που οδηγούν στην πιτυρίδα του κρανίου και οι δύο συμβαίνουν συχνά μαζί. Αλλά η πιτυρίδα φρυδιών μπορεί να είναι πιο ενοχλητική επειδή οι νιφάδες δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από ένα καπέλο ή μαντήλι. Συχνές αιτίες περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα, έκζεμα, ψωρίαση και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και επαφή. Η ήπια πιτυρίδα φρυδιών ανταποκρίνεται συχνά σε απλά μέτρα, όπως το πλύσιμο με σαμπουάν και η εφαρμογή απαλής ενυδατικής κρέμας. Η ιατρική θεραπεία χρειάζεται μερικές φορές για πιο σοβαρή ή επίμονη πιτυρίδα φρυδιών.

Ξηρό δέρμα

Μπορεί να παρατηρήσετε μερικές μικρές νιφάδες στα φρύδια σας εάν το δέρμα του προσώπου σας είναι απλά πάρα πολύ στεγνό. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ξηρό δέρμα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η σχετική υγρασία είναι συνήθως χαμηλή. Η χρήση του σκληρού σαπουνιού, των τόνερ, των στυπτικών και των ξηρών φαρμάκων για ακμή μπορεί επίσης να συμβάλει στην ξηρότητα του δέρματος. Η μετάβαση σε λιγότερο σκληρά προϊόντα προσώπου και η χρήση ενυδατικής κρέμας συχνά επιλύει αυτό το είδος ήπιας απολέπισης των φρυδιών.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συνήθως προκαλεί πιτυρίδα φρυδιών. Αυτή η κατάσταση του δέρματος χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και απολέπιση σε περιοχές με μεγάλο αριθμό πετρελαϊκών αδένων. Οι κοινές τοποθεσίες περιλαμβάνουν το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα αυτιά και τις πτυχές του δέρματος δίπλα στη μύτη. Τα εμπλεκόμενα μπαλώματα εμφανίζονται συνήθως ελαφρώς ροζ, ρίχνουν λευκά ή κιτρινωπά νιφάδες και συχνά είναι φαγούρα. Ένας τύπος ζύμης που ονομάζεται Malassezia πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Η κατάσταση είναι χρόνια στους ενήλικες, αλλά συνήθως κηρώνει και πέφτει. Το πλύσιμο των φρυδιών σας με ένα σαμπουάν κατά του σαμπουάν που περιέχει σουλφίδιο του σεληνίου, λιθανθρακόπισσα ή λάδι δέντρων τσαγιού 2 ή 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να ελέγξει την ήπια απολέπιση λόγω σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Τα τοπικά φάρμακα συνταγογραφούμενα μπορεί να απαιτούνται για πιο σοβαρή, επίμονη ή εκτεταμένη εμπλοκή του προσώπου.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική ασθένεια στην οποία τα παραπλανητικά σήματα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγούν σε ακατάλληλο ρυθμό κυτταρικού κύκλου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, ο καθένας με διαφορετική εμφάνιση. Οι ψωριασικές αλλοιώσεις του δέρματος συμβαίνουν συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Η εμπλοκή προσώπου μπορεί επίσης να συμβεί, με τα φρύδια να είναι η πιο κοινή περιοχή. Δεδομένου ότι είναι πολύ σπάνιο για την ψωρίαση να εμφανίζεται μόνο στο τριχωτό και στο πρόσωπο, η παρουσία ψωρίασης σε άλλα μέρη του σώματος καθιστά συνήθως τη διάγνωση απλή. Η ιατρική θεραπεία είναι ανάγκη για ψωρίαση των φρυδιών λόγω της συστημικής φύσης αυτής της διαταραχής.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (AD), κοινώς αποκαλούμενη έκζεμα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος. Η ΑΔ τείνει να τρέχει σε οικογένειες, ξεκινάει από την παιδική ηλικία και μπορεί να παραμείνει στην ενηλικίωση. Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει ρόλο στη διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά κνησμώδη, ξηρά, κηλιδωτά έμπλαστρα. Μεταξύ των ενηλίκων με AD, τα χέρια και τα χέρια επηρεάζονται συνήθως, αλλά το πρόσωπο και ο λαιμός μπορούν επίσης να εμπλακούν. Το μέτωπο και τα βλέφαρα είναι κοινές τοποθεσίες για το έκζεμα του προσώπου, το οποίο μπορεί να εκτείνεται στα φρύδια. Οι ενυδατικές κρέμες είναι το κλειδί για τον έλεγχο των εκρήξεων έκζεμα, αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις εάν υποπτευθείτε ότι η πιτυρίδα των φρυδιών σας μπορεί να οφείλεται σε AD.

Με την τάση της μόδας προς τα τολμηρά φρύδια, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν καλλυντικά στα φρύδια τους. Εάν χρησιμοποιείτε αυτό το είδος μακιγιάζ και αναπτύξετε πιτυρίδα φρυδιών, είναι πιθανό οι χημικές ουσίες είτε στο καλλυντικό είτε στο αφαίρεσης μακιγιάζ που χρησιμοποιείται για να το απομακρύνουν προκαλούν δερματίτιδα εξ επαφής. Το εξάνθημα που σχετίζεται με την δερματίτιδα επαφής μοιάζει με αυτό του εκζέματος και συνήθως θα περιοριζόταν στην περιοχή του φρυδιού αν σχετίζεται με καλλυντικά που χρησιμοποιείτε στα φρύδια σας. Η αποφυγή του προϊόντος που προκαλεί ερεθισμό είναι συνήθως επαρκής για την επίλυση του προβλήματος.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν έχετε ανεξήγητη πιτυρίδα φρυδιών, ειδικά αν είναι επίμονη. Εκτός από ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου, ενυδατική κρέμα ή σαμπουάν, μην εφαρμόζετε φάρμακα χωρίς φάρμακα στα φρύδια σας εκτός εάν το συστήσετε από το γιατρό σας. Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και μερικά από τα προϊόντα που είναι εξωχρηματιστηριακά μπορεί να είναι καταστρεπτικά, ειδικά αν αυτά πέφτουν κατά λάθος στα βλέφαρα σας ή στα μάτια σας.

Επικοινωνήστε με τη δερματίτιδα

Επόμενα βήματα