Ασκήσεις για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο για εύρος κίνησης

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι υποφέρουν εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού. Οι ασκήσεις αποκατάστασης βοηθούν τον ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο να αναστέλλει τα μοτίβα κίνησης βοηθώντας τα να σταθούν, να περπατούν, να ανεβαίνουν σκάλες και να αυξάνουν το εύρος της κίνησης Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να ξεκινήσουν 24 έως 48 ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να ασκούν παθητική σειρά ασκήσεων κίνησης ενώ βρίσκονται στο κρεβάτι ως πρώτο βήμα στην αποκατάσταση.

Παθητική Άσκηση

Τρεις τύποι εύρους ασκήσεων κίνησης χρησιμοποιούνται στην ενεργητική αποκατάσταση, στην ενεργητική και στην παθητική άσκηση. Παθητικές σειρές ασκήσεων κίνησης ξεκινούν το συντομότερο δυνατόν μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά μπορούν να γίνουν σε νοσοκομειακό κρεβάτι χωρίς προσπάθεια από τον ασθενή με εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια νοσοκόμα ή φυσιοθεραπευτής κινεί όλα τα άκρα του θύματος του εγκεφαλικού. Κάθε άκρο τοποθετείται μέσα από το πλήρες εύρος κίνησης με απαλή κυκλική κίνηση. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να αλλάζει συχνά τις θέσεις του, ενώ ο θεράπων μετακινεί επανειλημμένα το άκρο με το πλήρες εύρος της κίνησης, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Ατυχημάτων. · Για παράδειγμα, με έναν ασθενή που βρίσκεται στην πλάτη του, ο θεράπων υποστηρίζει Το πίσω μέρος του κεφαλιού με το ένα χέρι και το πηγούνι με το άλλο χέρι. Ανασηκώνοντας αργά την κεφαλή, ο θεραπευτής μετακινεί απαλά το κεφάλι προς το στήθος του ασθενούς και επιστρέφει στην αρχική του θέση. Οι στροφές της κεφαλής πραγματοποιούνται κρατώντας τον ασθενή στο κεφάλι με τα δύο χέρια, έναν σε κάθε μάγουλο και περιστρέφοντας αργά το κεφάλι από τη μία πλευρά στην άλλη.

Ενεργός υποβοηθούμενη άσκηση

Η άσκηση με υποβοηθούμενη άσκηση χρησιμοποιείται με ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που έχουν κάποια κινητικότητα, αλλά χρειάζονται βοήθεια για άσκηση κίνησης. Ένας θεραπευτής που μπορεί να χρησιμοποιήσει ζώνες ή άλλα βοηθήματα εξοπλισμού άσκησης βοηθά τους εγκεφαλικούς ασθενείς που μπορούν να κινηθούν οι αρθρώσεις ή οι μύες τους, αλλά έχουν πόνο. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει να καθοδηγήσει το άκρο μέσω του πλήρους εύρους κίνησης, βοηθώντας τη μετακίνηση του άκρου όταν ο ασθενής δεν μπορεί να κινηθεί ή έχει πάρα πολύ πόνο. Το εύρος της άσκησης κίνησης πρέπει να γίνεται τόσο στην αδύναμη πλευρά όσο και στην ανεπηρέαστη πλευρά του σώματος · Ένα παράδειγμα ενεργού υποβοηθούμενης άσκησης είναι όταν ο ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο υποβοηθείται από τον θεραπευτή για να περιστρέψει το αντιβράχιο προς το σώμα. Ο θεραπευτής βοηθά μόνο να ξεκινήσει η κίνηση μέχρις ότου ο ασθενής μπορεί να μετακινήσει την άρθρωση από την υπόλοιπη περιστροφή μόνος του.

Ενεργός Άσκηση

Όταν ο ασθενής του εγκεφαλικού επεισοδίου αρχίζει να αναρρώνει και έχει εθελοντικό έλεγχο των μυών, το ενεργό εύρος της άσκησης κίνησης γίνεται με εξωτερική φυσική βοήθεια από τον ασθενή. Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να καθοδηγήσει τον ασθενή ή αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Το εύρος της άσκησης κίνησης διατηρεί τις αρθρώσεις ευέλικτες και τους μυς ισχυρούς. Κάθε άσκηση πρέπει να γίνεται αργά, προσέχοντας να μην αναγκάσει την κίνηση, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Οι ασκήσεις γίνονται μέσα στην ανοχή σας στον πόνο. Ο πόνος θα πάει μακριά όταν ο αρθρώτης επιστρέψει στην ανάπαυση · Μια περιοχή ώμων της άσκησης κίνησης μπορεί να γίνει στάση, καθιστή ή ξαπλωμένη. Ξεκινήστε με τη σύμπλεξη των δακτύλων με τα χέρια σας επίπεδα ενάντια στο σώμα. Ανασηκώστε αργά τα χέρια που τα βγάζουν μπροστά από το σώμα και στη συνέχεια απευθείας πάνω από το κεφάλι. Χαμηλώστε αργά τους βραχίονες από το εύρος της κίνησης στην αρχική θέση.