Ασκήσεις για πνεύμονες με υπερδιέγερση

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι πνεύμονες με υπερδιέγερση εμφανίζονται όταν οι αερόσακοι των πνευμόνων καταρρέουν και γίνουν μεγαλύτεροι. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα των πνευμόνων να πάρουν νέο αέρα, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή τους, ιδιαίτερα όταν εκπνέετε. Αυτή η κατάσταση συνδέεται συχνότερα με προβλήματα πνευμόνων όπως το εμφύσημα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γνωστή και ως ΧΑΠ. Οι ασκήσεις αναπνοής και η καρδιαγγειακή άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την αναπνευστική λειτουργία σας και πρέπει να πραγματοποιούνται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για να μειωθούν οι δυσκολίες που σχετίζονται με τους υπερβολικούς πνεύμονες.

Άσκηση Αναπνοή

Η άσκηση τροποποιημένης αναπνοής κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι σημαντική για άτομα με υπερβολικά αυξημένους πνεύμονες, διότι σας επιτρέπει να ασκείτε πιο αποτελεσματικά και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Για καλύτερα αποτελέσματα, εξασκηθείτε σε αυτή την αναπνευστική άσκηση σε καθημερινή βάση και όταν ασκείτε για καλύτερα αποτελέσματα. Τοποθετήστε τα χείλη σας μαζί και εισπνεύστε για δύο δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατώντας τα χείλη σφιγμένα. Συνεχίστε να αναπνέετε με αυτόν τον τρόπο για ένα έως δύο λεπτά. Η περιποίηση των χεριών θερμαίνεται και βοηθάει την υγρασία στον αέρα προτού εισέλθει στο σώμα, καθιστώντας το πιο φιλτράριστο από τους πνεύμονες. Η εκπνοή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εισπνοή σας συμβάλλει στην αντιστάθμιση της βραδύτερης εκπνοής που έχουν οι ασθενείς με ΧΑΠ.

Το περπάτημα

Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να βελτιώσετε την κυκλοφορία και τη λειτουργία των πνευμόνων. Ωστόσο, για εκείνους με τους πνεύμονες που έχουν υπερδιέγερση, το περπάτημα παρουσιάζει μερικές προκλήσεις. Επειδή μπορεί να αισθανθείτε την αϋπνία τις πρώτες φορές που περπατάτε, στοχεύετε σε μικρή απόσταση. Ορίστε ένα στόχο να περπατήσετε μέχρι το τέλος του δρόμου σας ή για πέντε λεπτά. Μετρήστε τα βήματα σας καθώς περπατάτε, εκπνέοντας για δύο φορές περισσότερα βήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να εισπνεύσετε στα βήματα ένα, δύο και τρία και να εκπνέετε για έξι βήματα. Πρακτική κάθε φορά που περπατάτε για να βεβαιωθείτε ότι αυτό γίνεται συνήθεια. Αυξήστε την απόσταση που περπατάτε όσο πιο συχνά γίνεται, αλλά σταματήστε και ξεκουραστείτε για δύο με τρία λεπτά αν αισθανθείτε ότι χάνετε την αναπνοή σας.

Αναπνοή αγκώνα

Αυτή η άσκηση ενισχύει τα χέρια και βελτιώνει την αναπνοή σας. Για να εκτελέσετε, κάθονται με τα πόδια σας ελαφρώς μικρότερα από το πλάτος των ώμων. Ανασηκώστε αργά τους αγκώνες σας στον αέρα μέχρι να είναι επίπεδο ώμων. Αγγίξτε τα άκρα των δακτύλων σας μπροστά από το στήθος σας. Εισπνεύστε σιγά-σιγά καθώς τραβάτε τους αγκώνες σας προς τα πίσω και τα άκρα των δακτύλων σας ξεχωριστά. Αφού τραβήξετε τους αγκώνες σας όσο μπορούν άνετα να πάνε, αναπνεύστε για να χαμηλώσετε τα χέρια στην αρχική σας θέση.