Ασκήσεις για το λεμφοίδημα στα πόδια

Ένα φθαρμένο ή παρεμποδισμένο λεμφικό σύστημα οδηγεί σε διόγκωση του λεμφικού υγρού στο δέρμα, γνωστό και ως λεμφοίδημα. Αν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για το λεμφοίδημα από το 2010, η εκτέλεση σωστών ασκήσεων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και θεραπεία του λεμφοίδηματος στα πόδια. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν φυσιοθεραπευτή, έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή λυμφαδέματος πριν ασκήσουν ασκήσεις. · Ακόμη και με το λεμφοίδημα του ποδιού, οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν ενεργό και υγιή ζωή.

Ένας ασθενής με λεμφοίδημα στα πόδια μπορεί να ωφεληθεί από την εκτέλεση ασκήσεων βαθιάς κοιλιακής αναπνοής. Δέκα βαθιές και αργές κοιλιακές αναπνοές — πριν από άλλες μορφές ασκήσεων — διεγείρουν τον θωρακικό πόρο, το τμήμα του σώματος όπου το λεμφοειδές υγρό από τα πόδια τελικά αποστραγγίζεται. Με αυξημένη ροή και αποχέτευση του λεμφικού υγρού, το λεμφοίδημα στα πόδια μειώνεται.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Υποστήριξης Lymphoedema, το κύριο δίκτυο υποστήριξης ασθενών με λεμφοίδημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άσκηση έχει συνήθως πολύ θετικό αντίκτυπο στο λεμφοίδημα και ενθαρρύνεται επειδή η μυϊκή δραστηριότητα συμβάλλει στην προώθηση της λεμφικής αποστράγγισης. Απαλή προθέρμανση και τέντωμα συνιστώνται πριν από την άσκηση. Ένας ασθενής πρέπει να αποφύγει την επιθετική έκταση των ποδιών, η οποία μπορεί να βλάψει τα λεμφικά αγγεία. Χρησιμοποιώντας ένα γυμνασμένο ποδήλατο, ελλειπτικό μηχάνημα, διάδρομο, άλλα μηχανήματα ή βάρη, διεγείρουν λεμφικά αγγεία και μύες για τη μεταφορά στάσιμου λεμφικού υγρού στα πόδια. Οι ασθενείς θα πρέπει να ασκούν με μετριοπάθεια και να αποφεύγουν την εξάντληση και την αφυδάτωση. · Όσον αφορά την άσκηση, το Εθνικό Δίκτυο για το Λιμφαδένιο δηλώνει ότι «Για τα άτομα με λεμφοίδημα πρέπει να χρησιμοποιείται επαρκής συμπίεση υπό μορφή επιδέσμων συμπίεσης ή ενδυμάτων». Τα ενδύματα συμπίεσης θα πρέπει να είναι καλά προσαρμοσμένα, σαν ένα ωραίο, δεύτερο στρώμα δέρματος. Η συνιστώμενη πίεση των ενδυμάτων συμπίεσης είναι 30 έως 40 mmHg.

Το κολύμπι είναι μια εξαιρετική άσκηση για ασθενείς με λεμφοίδημα στα πόδια. Το νερό ασκεί εξωτερική πίεση στα πόδια. Αυτή η πίεση βοηθά στη μεταφορά και αποστράγγιση του λεμφικού υγρού στο δέρμα πίσω στο κυκλοφορικό σύστημα των λεμφαδένων. Η κολύμβηση μπορεί να διεγείρει τα λεμφικά αγγεία. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Lymphedema, το κολύμπι “… ενισχύει την καρδιαγγειακή ικανότητα, την αποτελεσματική διαχείριση βάρους και τη γενική υγεία και μπορεί να ωφελήσει ειδικά τους ασθενείς με λεμφοίδημα βελτιώνοντας την φλεβική και λεμφική ροή”. Η κολύμβηση είναι επίσης μια από τις λίγες ασκήσεις που οι ασθενείς με λεμφοίδημα μπορούν να εκτελέσουν χωρίς να φορούν ενδύματα συμπίεσης ποδιών.

Χορεύοντας, τρέξιμο, τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες μορφές αθλητισμού ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, μπορεί να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με λεμφοίδημα στα πόδια. Αυτές οι μορφές αερόβιας άσκησης μπορούν να αυξήσουν και να τονώσουν τη ροή των λεμφαδένων και την αποστράγγιση στα πόδια. Κατά την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων, είναι πρόσφορο για τον ασθενή να φορούν ενδύματα συμπίεσης για να αποφευχθεί η αύξηση της διόγκωσης του λεμφικού υγρού στα πόδια.

Βαθιά κοιλιακή άσκηση αναπνοής

Ασκήσεις στο Γυμναστήριο

Κολύμπι

Αερόβιες ασκήσεις