Εμβρυϊκούς κινδύνους υπερήχων

Πιθανά ελαττώματα γέννησης

Ο εμβρυϊκός υπερηχογράφος είναι μια κοινή δοκιμασία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη μέτρηση της προόδου και την ανίχνευση πιθανών ανωμαλιών ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου. Μέχρι πρόσφατα, ο υπερηχογράφος μαιευτή θεωρήθηκε ασφαλής, το χρυσό πρότυπο στην εμβρυϊκή διάγνωση. Εκτός από το ότι είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο, πολλοί γονείς εκλέγουν εμπορικά μάρκετινγκ 3D / 4D υπερήχων βίντεο αναμνηστικά. Η δημοτικότητα αυτών των περιόδων βίντεο έχει προκαλέσει ανησυχία στην ιατρική κοινότητα. Ο Roy Filly, Καθηγητής Ακτινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρει: “Η ηχογραφία είναι γεμάτη με σχεδόν μη εκπαιδευμένους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν αυτό το εργαλείο απεικόνισης σαν ένα ανοιχτό συρτάρι ταμειακών βιβλίων.” · Πριν εκθέσετε το μωρό σας σε εξωτερικές σαρώσεις υπερήχων, Εξετάστε την πρόσφατη έρευνα που προκαλεί την ασφάλεια των εμβρυϊκών υπερήχων.

Προγεννητικές Γέννες

Το 2004, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση: «Το υπερηχογράφημα είναι μια μορφή ενέργειας και ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, οι εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει φυσική επίδραση στους ιστούς, όπως οι κραδασμοί και η αύξηση της θερμοκρασίας». Η αύξηση της θερμοκρασίας του εμβρύου μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και σημαντικές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μια πιθανή σχέση μεταξύ προβολών υπερήχων και αυτισμού.

Μικρότερα μωρά

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Obstetric Gynecology» διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν υπερηχογραφικές εξετάσεις είχαν μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων γεννήσεων σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν χειροκίνητες εξετάσεις πυέλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Εγκεφαλικές ανωμαλίες

Μια μελέτη που αναφέρθηκε στο «Lancet» υποδηλώνει ότι οι συχνές σαρώσεις υπερήχων μπορεί να οδηγήσουν στον περιορισμό της ανάπτυξης στη μήτρα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.415 γυναίκες έλαβαν υπερηχογραφικές εξετάσεις πέντε φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ 1.419 γυναίκες σαρώθηκαν μόνο μία φορά. Οι γυναίκες που σαρώθηκαν πιο έντονα γέννησαν μικρότερα μωρά.

Άγνωστες επιδράσεις της επαναλαμβανόμενης έκθεσης

Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια στο Πανεπιστήμιο του Yale, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε υπερηχητικά κύματα στα έμβρυα ποντικών είχε αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά. Ένας συν-συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Pasko Rakic ​​δηλώνει: “Το υπερηχογράφημα έχει αποδειχθεί πολύ επωφελές στο ιατρικό πλαίσιο … η μελέτη μας προειδοποιεί για τη μη ιατρική χρήση του.”

Ο ηχητικός ήχος ταξιδεύει σε 10 έως 20 χιλιάδες κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Ο υπερηχογράφος ταξιδεύει από 10 έως 20 εκατομμύρια κύκλους ανά δευτερόλεπτο. Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2001, ένα μικρό υδροφώνιο εισήχθη στη μήτρα μιας γυναίκας. Ο ηχογραφημένος ήχος έφθασε τα 100 ντεσιμπέλ, παρόμοια με ένα τρένο του μετρό που έφτασε σε ένα σταθμό. Εκτός από τον ήχο, τις δονήσεις και τη θερμότητα επηρεάζουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος. Η έκθεση στο έμβρυο εξαρτάται από τον εξοπλισμό, τη διάρκεια της διαδικασίας και τον αριθμό των διαδικασιών. Οι μακροχρόνιες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των επιταχυνόμενων ηχητικών κυμάτων σε αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι άγνωστες. Ο Beverley Beech, ένας ακτιβιστής καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλεί τον εμβρυϊκό υπερηχογράφημα του εμβρύου “το μεγαλύτερο ανεξέλεγκτο πείραμα στην ιστορία.