Επιβλαβείς επιδράσεις του βενζολίου

Δηλητηρίαση

Κατά πάσα πιθανότητα, θα συναντήσετε το χημικό βενζόλιο σήμερα. Παρουσιάζεται στον αέρα κυρίως ως ρύπος από την παραγωγή και την εξάτμιση των οχημάτων. Πολλές μέθοδοι παρασκευής περιλαμβάνουν βενζόλιο, συμπεριλαμβανομένων των απορρυπαντικών παραγωγής, των φαρμάκων, των συνθετικών υφασμάτων και των βαφών. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει επίσης βενζόλιο. Εκτός από τη ρύπανση του αέρα, το βενζόλιο μπορεί επίσης να μολύνει τις πηγές νερού και το έδαφος. Το βενζόλιο εισέρχεται στο σώμα μέσω εισπνοής των ατμών, απορρόφησης από το δέρμα ή κατάποσης. Οι δυσμενείς επιπτώσεις του βενζολίου στην υγεία εξαρτώνται από τη διαδρομή, τη διάρκεια και τη δόση της έκθεσής σας.

Τραυματισμοί εισπνοής

Η τυχαία ή σκόπιμη κατάποση βενζολίου προκαλεί οξεία δηλητηρίαση. Το βενζόλιο απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύει στον εγκέφαλο με καταστροφικές συνέπειες. Ο κηλίδας, το παραλήρημα και η υπνηλία δίνουν τη θέση τους σε κρίσεις και κώμα. Το υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες που υπονομεύουν την αναπνοή · υπάρχει χαμηλή απορρόφηση οξυγόνου από τον αέρα. Η εντατική θεραπεία είναι απαραίτητη για την πρόληψη του θανάτου.

Διαταραχές του δέρματος

Το βενζόλιο ερεθίζει τις επενδύσεις των αεραγωγών. Η έκθεση σε ατμούς βενζολίου χαμηλής συγκέντρωσης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ρινικών αεραγωγών και του λαιμού. Η έκθεση σε υψηλό επίπεδο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες, προκαλώντας συσσώρευση υγρών και αιμορραγία, κάτι που είναι συχνά θανατηφόρο. Τυχαία και δυνητικά απειλητική για τη ζωή τραυματισμοί εισπνοής βενζολίου μπορεί να συμβούν σε άτομα που ασκούν το χτύπημα – εισπνοή των ατμών των χημικών προϊόντων για να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα αναψυχής.

Πονοκέφαλοι και Νευρολογικά Προβλήματα

Το βενζόλιο είναι επιβλαβές για το δέρμα. Η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ατμών βενζολίου μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα – μια τοπική δερματική αντίδραση που χαρακτηρίζεται από ξηρό, φαγούρα, κόκκινο δέρμα. Υψηλά συμπυκνωμένοι ατμοί βενζολίου ή διαρροές υγρού βενζολίου στο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα δευτέρου βαθμού.

Πανκυτταροπενία

Μπορεί να προκύψουν πονοκέφαλοι, διαταραχές ύπνου, ευερεθιστότητα, σύγχυση, απώλεια μνήμης και βλάβη των νεύρων στα άκρα (χέρια και πόδια) με συνεχή έκθεση σε ατμούς βενζολίου. Η βραχυχρόνια έκθεση σε υψηλής συγκέντρωσης ατμούς βενζολίου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη συνείδηση, λήθαργο, κρίσεις, κώμα και πιθανώς θάνατο.

Η χρόνια έκθεση στο βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή διαταραχή μυελού των οστών που ονομάζεται πανκυτταροπενία. Σημαντική μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων συμβαίνει επειδή ο μυελός των οστών – ο τόπος όλων των αιμοκυττάρων και των αιμοπεταλίων – δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες. Η πανκυτταροπενία προκαλεί χρόνια αναιμία και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων. Ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη αιμορραγία.

Η έκθεση σε χρόνια βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει απλαστική αναιμία, η οποία είναι μια πιο προηγμένη μορφή πανκυτταροπενίας. Με αυτή τη διαταραχή, ο μυελός των οστών υφίσταται τόσο σοβαρή βλάβη ώστε η παραγωγή αιμοκυττάρων και αιμοπεταλίων πέφτει σε επίπεδα πολύ χαμηλά για να διατηρηθεί η ζωή. Οι μεταγγίσεις είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση των κυττάρων του αίματος που δεν παράγονται από τον μυελό των οστών. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι γενικά η καλύτερη επιλογή για μακροχρόνια επιβίωση με απλαστική αναιμία.

Η παρατεταμένη επαγγελματική ή άλλη έκθεση στο βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία – καρκίνο των λευκών αιμοσφαιρίων. Η ισχυρότερη σχέση είναι με οξεία μυελογενή λευχαιμία που ακολουθείται από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Οι κανονισμοί ισχύουν τώρα στις Η.Π.Α. για τον έλεγχο της έκθεσης σε βενζόλιο στο χώρο εργασίας και για την πρόληψη των επαγόμενων από επαγόμενη λευχαιμία.

Απλαστική αναιμία

Λευχαιμία