Επιβλαβείς επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά

Επιδράσεις στην υγεία

Οι γονείς δίνουν τα κινητά τηλέφωνα στα παιδιά τους για να τα παρακολουθούν ή για να τα χρησιμοποιούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με έκθεση του Pew Internet και American Life Project το 2006, το 74% των ιδιοκτητών κινητών τηλεφώνων χρησιμοποίησε τα τηλέφωνά τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, μαζί με τους γνωστούς κινδύνους της αποσύνδεσης οδήγησης που επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν και άλλους κινδύνους από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Επικίνδυνη συμπεριφορά των πεζών

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, τα κινητά τηλέφωνα παρουσιάζουν ελάχιστο κίνδυνο για την υγεία των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ωστόσο, μια μελέτη του 2009 που πραγματοποιήθηκε από τον Fredrik Soderqvist, φοιτητή στο πανεπιστήμιο του Ορεμπρό στη Σουηδία, δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν τη βιολογία του εγκεφάλου. Οι νέοι που συμμετείχαν στη μελέτη που χρησιμοποίησαν κινητά τηλέφωνα ανέφεραν επίσης χαμηλότερη αίσθηση ευεξίας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που δεν χρησιμοποίησαν κινητά τηλέφωνα. Σε μια μελέτη του 2008 που πραγματοποιήθηκε από την ακαδημία Sahlgren της Σουηδίας Gaby Badre, οι νέοι που χρησιμοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα παρουσίαζαν εκτεταμένες διαταραχές του ύπνου, ανησυχία και κόπωση σε σχέση με τα άτομα που είχαν περιορισμένη χρήση κινητών τηλεφώνων, Καθημερινή ιστοσελίδα.

Ηλεκτρονική παρενόχληση

Τα παιδιά που διασχίζουν δρόμους ενώ χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ήταν κατά 43% πιο πιθανό να έχουν μια στενή κλήση ή να χτυπηθούν πραγματικά από ένα διερχόμενο όχημα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2008 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, εξέτασε τις συμπεριφορές 77 παιδιών ηλικίας 10 έως 11 ετών σε προσομοιωμένα σενάρια διέλευσης των οδών. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να κοιτάξουν και οι δύο τρόποι να διασχίζουν ένα δρόμο ενώ μιλούσαν ή έστειλαν μηνύματα κειμένου στα κινητά τους τηλέφωνα παρά όταν δεν τους αποστέλλεναν προσοχή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Science Daily.

“Sexting” και οι συνέπειές του

Ο κυβερνοχώρος χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα για να στοχεύσει στα θύματα με εχθρικά μηνύματα και άλλες παρενοχλήσεις, σύμφωνα με το Norton από την ιστοσελίδα της Symantec. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2006 που διεξήχθη από την οργάνωση Fight Crime: Invest in Kids και αναφέρθηκε από το KidsHealth.org, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εφήβων και ένας από τους έξι preteens είχαν υποστεί βία από τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό. Σχεδόν τα μισά από τα θύματα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού δεν γνωρίζουν την ταυτότητα των δραστών και το 16% των θυμάτων δεν λένε ποτέ σε κανέναν, σύμφωνα με το Stop Bullying Now! Που διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περίπου 20 τοις εκατό των εφήβων που ερωτήθηκαν παραδέχτηκαν να στέλνουν γυμνές ή σεξουαλικές εικονικές εικόνες των ίδιων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που διεξήχθη από την Εθνική Εκστρατεία για την πρόληψη της εφηβείας και της απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης και αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα CBS News.com. Ορισμένες τοπικές αρχές διώκουν τους εφήβους που ασχολούνται με τη “σέτισμα” ή την αποστολή και λήψη γυμνών φωτογραφιών, βίντεο και σεξουαλικών μηνυμάτων κειμένου μέσω κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με το Seattle PI.com.