Επιπτώσεις των βιντεοπαιχνιδιών στον εγκέφαλο

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι επιπτώσεις των βιντεοπαιχνιδιών στον εγκέφαλο είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς έχουν βρεθεί τόσο οφέλη όσο και μειονεκτήματα, ανάλογα με το περιεχόμενο των παιγνιδιών που παίζονται. Αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση, τις κινητικές δεξιότητες, την προσοχή, την ανταμοιβή, τον προγραμματισμό, το συναίσθημα και την κοινωνική συμπεριφορά, βρίσκονται μετά την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών

Αλλαγές στο Όραμα

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience από τους Li και Bavelier, η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών δράσης μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία της αντίθεσης. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν βρέθηκε καμία βελτίωση από το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια χωρίς δράση. Η ευαισθησία αντίθεσης είναι η λεπτή διάκριση μεταξύ των αποχρώσεων του γκρι και είναι σημαντική για δραστηριότητες όπως η νυχτερινή οδήγηση, η πλοήγηση ή η ανάγνωση των ακτίνων Χ. Η ευαισθησία αντίθεσης μειώνεται με την ηλικία, επομένως οι βελτιώσεις σε αυτό έχουν θεραπευτικό ενδιαφέρον. Αυτή η αύξηση της ευαισθησίας της αντίθεσης μετά από τα βιντεοπαιχνίδια είναι πιθανό να οφείλεται σε αλλαγές στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με τις αλλαγές στα μάτια, επειδή τα βιντεοπαιχνίδια ενισχύουν την προσοχή και η προσοχή αυξάνει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων σε μια περιοχή που ονομάζεται οπτικός φλοιός, ο οποίος επεξεργάζεται την όραση. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2003 στο Nature από τον Green και τον Bavelier, επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία επειδή βρήκε ότι η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της οπτικής προσοχής στα σύνορα της οθόνης του υπολογιστή.

Αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά

Η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών ενδέχεται να αλλάξει τις κοινωνικές δεξιότητες ανάλογα με το περιεχόμενο του βιντεοπαιχνιδιού Τα βιντεοπαιχνίδια που απαιτούν ομαδικό παιχνίδι μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες συνεργασίας, σύμφωνα με μελέτη του H & auml; m & auml; l & auml; inen και H & auml; kkinen. Η αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών που ενθαρρύνουν τη βία αυξάνει τη βίαιη συμπεριφορά, ενώ παίζουν βιντεοπαιχνίδια που προωθούν τους χαρακτήρες που βοηθούν ο ένας τον άλλον με μη βίαιο τρόπο, έχουν περισσότερη «φιλοσοφική» συμπεριφορά, σύμφωνα με μελέτη του Gentile και του Sakamoto του 2009.

Αλλαγές στην δραστηριότητα του εγκεφάλου

Παίζοντας βίαια βιντεοπαιχνίδια απελευθερώνει ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ραβδωτό σώμα. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με το κίνητρο και την ανταμοιβή. Άλλες περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται από τα βιντεοπαιχνίδια. Μια μελέτη λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) που δημοσιεύτηκε το 2006 από τους Weber και Mathiak διαπίστωσε ότι πριν από την πυροδότηση όπλων σε βίαια παιχνίδια, υπάρχει περισσότερη δραστηριότητα στον πρόσθιο πρόσθιο φλοιό του κόλπου, μια περιοχή σχετιζόμενη με το σχεδιασμό, ενώ κατά τη διάρκεια και σύντομα μετά την πυροδότηση ενός όπλου , Υπάρχει λιγότερη δραστηριότητα στον εγκεφαλικό ιστό στον μυελό του πρόσθιου κροταφικού φλοιού και στην αμυγδαλή, δύο περιοχές που σχετίζονται με το συναίσθημα.

Αλλαγή στις δεξιότητες μοτοσικλετών

Τα βιντεοπαιχνίδια απαιτούν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και έτσι να βελτιώσουν τις κινητικές δεξιότητες. Ένα παράδειγμα είναι ότι η αναπαραγωγή παιχνιδιών βίντεο αυξάνει τις χειρουργικές δεξιότητες, σύμφωνα με μελέτη του Rosser και Merrell του 2007. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που έχουν βλάβη στον εγκέφαλο βελτίωσαν τις κινητικές τους ικανότητες μετά από την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της American Stroke Association 2010.