Θεραπευτικά στάδια των ουλών

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι ουλές είναι το αποτέλεσμα της θεραπευτικής διαδικασίας. Το κολλαγόνο σχηματίζεται κάτω από το δέρμα ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης τραύματος. Οι ουλές σχηματίζονται από τραύματα, εγκαύματα, χειρουργικές επεμβάσεις, ατυχήματα, ραγάδες και δερματικές παθήσεις. Οι ουλές θεραπεύονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τον τύπο του τραύματος και τους ξεχωριστούς παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος και την εμφάνιση της ουλής. Οι ουλές θεραπεύονται σε τρεις φάσεις: το φλεγμονώδες στάδιο, το πολλαπλασιαστικό στάδιο και το στάδιο αναδιαμόρφωσης.

Φλεγμονώδη φάση

Το φλεγμονώδες στάδιο είναι το πρώτο στάδιο. Διαρκεί μόνο λίγες μέρες. Σε αυτό το στάδιο, το τραύμα είναι κόκκινο και φλεγμονώδες. Η αιμορραγία σταματά και τα αντισώματα σπεύδουν στο σημείο της πληγής για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Καθώς το σώμα αρχίζει να θεραπεύει, παράγει νέα κύτταρα και θεραπεύει ιστό. Η αυξημένη ροή αίματος προκαλεί τον αποχρωματισμό, σύμφωνα με το Ελεύθερο Ιατρικό Λεξικό. Η αφαίμαξη του τραύματος είναι επίσης μέρος του φλεγμονώδους σταδίου. Η φλούδα χρησιμεύει ως προστατευτικό κάλυμμα στο τραύμα ενώ θεραπεύει.

Πολλαπλασιαστική φάση

Το στάδιο πολλαπλασιασμού διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Τα κύτταρα που σχηματίζουν το δέρμα, που ονομάζονται ινοβλάστες, πολλαπλασιάζονται στο σημείο της πληγής. Αυτοί οι ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο. Το κολλαγόνο συνεχίζει να σχηματίζεται για έως και δύο εβδομάδες, τραβώντας τα άκρα της πληγής μαζί. Μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία και τριχοειδή σχηματίζουν για να βοηθήσουν να θεραπεύσουν την πληγή. Η ανάπτυξη του κολλαγόνου προκαλεί την πληγή στην πληγή και την ερυθρότητα στην εμφάνισή του · Μια υπερβολικά ενεργή διαδικασία επούλωσης μπορεί να προκαλέσει επιπλέον παραγωγή κολλαγόνου που συσσωρεύεται πάνω στο τραύμα προκαλώντας μια ανυψωμένη ή χηλοειδής ουλή. Τα χηλοειδή μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, ερυθρότητα, ασυνήθιστες αισθήσεις και ακόμη πόνο, σύμφωνα με το American Osteopathic College of Dermatology. Οι πιο σκουρόχρωμοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε χηλοειδή, αλλά οι ελαφρύτεροι δερματικοί άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν χηλοειδή.

Σκηνή αναδιαμόρφωσης

Στο στάδιο αναδιαμόρφωσης, τα σημάδια αρχίζουν να ξεθωριάζουν και να ξεθωριάζουν. Αυτό το στάδιο συνεχίζεται για μερικές εβδομάδες έως μερικά χρόνια, σύμφωνα με το Cleft Palate Foundation. Με την πάροδο του χρόνου, μερικές ουλές εξασθενούν σε μια λεπτή λευκή γραμμή και είναι ελάχιστα αισθητές. · Η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα θεραπεύσει μια ουλή. Μερικές ουλές παράγουν ελαφρύτερες, πιο επίπεδες ουλές, ενώ άλλοι παράγουν πιο σκούρες, παχύτερες ουλές. Οι ασθένειες μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία επούλωσης και να αλλάξουν τον τρόπο θεραπείας μιας πληγής. Ορισμένες βιταμίνες βοηθούν το σώμα στην διαδικασία επούλωσης, όπως η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο εμφάνισης της ουλή περιλαμβάνουν το αν καπνίζετε, την ποιότητα του δέρματος και την παροχή αίματος στην περιοχή.