Λειτουργίες της ουροδόχου κύστης

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η κύστη, ένας κοίλος σάκος που βρίσκεται πίσω από το ηβικό οστό, αποτελεί αναπόσπαστο όργανο του ουροποιητικού συστήματος. Οι κύριες λειτουργίες της ουροδόχου κύστης είναι να αποθηκεύουν τα ούρα που παράγονται από τα νεφρά και να τα εκκρίνουν από το σώμα. Για να εκπληρώσει αυτές τις λειτουργίες, το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης αποτελείται από τρία στρώματα λείου μυός που σχηματίζουν συλλογικά το εξωστήριο μυ που ευθυγραμμίζεται με μια τεντώσιμη μεμβράνη βλέννας και συνδέεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα από τρία σύνολα νεύρων. Τα νεύρα και οι μύες συνεργάζονται σε τέλειο συντονισμό για να ελέγχουν την αποθήκευση των ούρων, να σηματοδοτούν τον εγκέφαλο και να καταστρέφουν τα ούρα.

Αποθήκευση

Τα ούρα παράγονται στα νεφρά και αποστραγγίζονται συνεχώς στην ουροδόχο κύστη μέσω των δύο ουρητήρων, ένα σε κάθε πλευρά. Οι ουρητήρες, οι οποίοι είναι σωληνίσκοι μήκους 8 έως 10 ιντσών, είναι επενδεδυμένοι με μυς που συστέλλουν και χαλαρώνουν για να βοηθήσουν να μετακινηθούν τα ούρα από το νεφρό στην κύστη · Η κύστη έχει ένα τρίτο σωλήνα, την ουρήθρα, μέσω της οποίας τα ούρα Αποβάλλεται από το σώμα. Ο σωλήνας αυτός ελέγχεται από τον εσωτερικό σφιγκτήρα της ουρήθρας, έναν κυκλικό μυ που βρίσκεται μεταξύ του λαιμού της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Αυτός ο σφιγκτήρας είναι πολύ σημαντικός επειδή χωρίς αυτό η ουροδόχος κύστη δεν θα μπορούσε να αποθηκεύσει τα ούρα, αλλά τα ούρα θα περνούσαν δια μέσου της ουροδόχου κύστης και έξω από το σώμα.Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης μπορεί να τεντωθεί, καθιστώντας το τέλειο χώρο αποθήκευσης. Καθώς τα ούρα εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη, η κύστη διαχέεται για να επιτρέψει περισσότερη ένταση. Καθώς γεμίζει, οι υποδοχείς τεντώματος στον τοίχο της ουροδόχου κύστης σηματοδοτούν τον εγκέφαλο.

Σηματοδότηση

Τα νεύρα της ουροδόχου κύστης είναι περιφερειακά νεύρα, που σημαίνει ότι διακλαδίζονται από το νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια συνδέονται με τον εγκέφαλο. Όταν η κύστη είναι γεμάτη, τα νεύρα στέλνουν ένα σήμα μέσω των νεύρων, του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια στέλνει ένα σήμα πίσω στην κύστη που καθοδηγεί τον εσωτερικό σφιγκτήρα της ουρήθρας να χαλαρώσει και ο μυς του εξωστήρα να συρρικνωθεί.

Διακοπή

Καθώς ο μυς του εξωστήρα της ουροδόχου κύστης συστέλλεται, η πίεση στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης γίνεται υψηλότερη από την πίεση στην ουρήθρα, επιτρέποντας στα ούρα να εκρέουν τον χαλαρό εσωτερικό ουρηθρικό σφιγκτήρα. Όλα αυτά τα σήματα πρέπει να συντονίζονται με ακρίβεια ώστε τα ούρα να καταργηθούν εντελώς από την ουροδόχο κύστη. Αν και ο εγκέφαλος ρυθμίζει αυτόματα τη διόγκωση των ούρων, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να καθυστερούν την εκκένωση – δίνοντας έτσι χρόνο για να φτάσουν σε μια τουαλέτα.