Πέντε στάδια του hiv & aids

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο HIV είναι ένα αρκτικόλεξο για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, τον ιό που προκαλεί το AIDS ή το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι ο ιός επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας τελικά τον οργανισμό επιρρεπή σε πολλαπλούς τύπους λοιμώξεων. Το CDC εκτιμά ότι περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με τον ιό HIV ή το AIDS. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό HIV, αλλά δεν έχει ακόμη AIDS, επειδή ο ιός δεν έχει ακόμη εξασθενήσει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ασθένεια συνήθως ακολουθεί μια εξέλιξη πέντε σταδίων.

Οξεία μόλυνση

Το AIDS.gov, πόρος που παρέχεται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η οξεία λοίμωξη εμφανίζεται εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων μετά τη μόλυνση με τον ιό HIV. Τα συμπτώματα της οξείας λοίμωξης είναι παρόμοια με μια κακή γρίπη ή, όπως το περιγράφει το AIDS.gov, “η χειρότερη γρίπη ποτέ”. Κατά τη διάρκεια της φάσης οξείας μόλυνσης, το AIDS.gov αναφέρει ότι παράγονται μεγάλες ποσότητες ιού στο σώμα, προσβάλλοντας τα CD4 Τ κύτταρα, τα οποία είναι ένας τύπος κυττάρου που αποτελεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τελικά το σώμα φέρνει τον ιό πίσω σε χαμηλά επίπεδα και αυξάνεται ο αριθμός των κυττάρων Τ CD4.

Κλινική καθυστέρηση

Το επόμενο στάδιο της μόλυνσης από τον ιό HIV είναι η κλινική καθυστέρηση, μια περίοδος που μπορεί να παραταθεί για αρκετά χρόνια, όπου ο μολυσμένος άνθρωπος δεν αισθάνεται συμπτώματα. Το Thebody.com, ένας ηλεκτρονικός πόρος HIV / AIDS, αναφέρει ότι συχνά η μόνη ένδειξη ότι ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό HIV είναι ότι θα δοκιμάσει θετικά σε μια εξέταση HIV. Επιπλέον, μπορεί να έχει μεγαλύτερους από τους φυσιολογικούς λεμφαδένες. Το AIDS.gov αναφέρει ότι αυτό το στάδιο μπορεί να παραμείνει για περίοδο οκτώ ετών ή και περισσότερο.

Πρόωρη AIDS

Το πρώιμο στάδιο του AIDS συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος είναι αρκετά χαλαρό ώστε να είναι επιρρεπές σε κάποιες ήπιες βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις. Σε πρώιμα στάδια του AIDS, το thebody.com αναφέρει ότι το άτομο μπορεί να εμφανίσει ήπια συμπτώματα όπως δερματικά εξανθήματα, κόπωση, νυχτερινές εφιδρώσεις, ελαφριά απώλεια βάρους και μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών Νόσων (NIAID) αναφέρει ότι η κεφαλαλγία και η κόπωση είναι επίσης κοινά συμπτώματα πρώιμου AIDS.

Μεσαίο στάδιο AIDS

Το μεσαίο στάδιο του AIDS χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με το thebody.com, ως αύξηση της σοβαρότητας των λοιμώξεων. Το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει ενοχλητικές μυκητιασικές λοιμώξεις του στόματος ή του κόλπου που ονομάζεται τσίχλα, το οποίο εκδηλώνεται ως λευκή ή κίτρινη μεμβράνη που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Το Thebody.com αναφέρει ότι άλλα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το μεσαίο στάδιο του AIDS περιλαμβάνουν: έρπητα του στόματος και γεννητικών οργάνων (κρύα πληγές), διάρροια, πιο δραματική απώλεια βάρους και επίμονες πυρετοί.

Σε AIDS στο τέλος του σταδίου, οι λοιμώξεις μπορεί να κάνουν το μολυσμένο άτομο σταθερά και συχνά σοβαρά άρρωστο. Το Thebody.com αναφέρει ότι αυτές οι λοιμώξεις περιλαμβάνουν τη σύνθετη ασθένεια Mycobacterium avium (που προκαλείται από έναν μύκητα) πνευμονία Pneumocystis carinii (που προκαλείται από βακτήρια) και κυτταρομεγαλοϊό (που προκαλείται από ιό). Το NIAID αναφέρει ότι η χρόνια σοβαρή διάρροια, οι έντονες νυκτερινές εφιδρώσεις, η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστούν σε AIDS αργότερα. Επιπλέον, το άτομο μπορεί να αναπτύξει τύπο καρκίνου που ονομάζεται σάρκωμα Kaposi που προκαλεί κόκκινα, καφέ ή πορφυρά κηλίδες στο δέρμα του προσώπου.

Αργό στάδιο AIDS