Παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους στην κατάχρηση οινοπνεύματος

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα εφηβικά χρόνια είναι μια εποχή που οι νέοι προσπαθούν να σχηματίσουν μια ταυτότητα και να ενταχθούν με τους συνομηλίκους τους. Είναι συνήθως υπό πίεση για να παίζουν στο σχολείο και στον αθλητισμό. Η είσοδος στο κολλέγιο είναι ανταγωνιστική και πολλοί έφηβοι φοβούνται να απογοητεύσουν τους γονείς τους ή να απογοητεύσουν τον εαυτό τους. Μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σπίτι, με τους φίλους τους ή σε ρομαντικές σχέσεις. Οι έφηβοι είναι περισσότερο παρορμητικοί από τους ενήλικες και μερικές φορές ενεργούν πριν εξετάσουν τις συνέπειες. Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Οικογενειακό ιστορικό

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, οι έφηβοι που έχουν μέλη της οικογένειας με ιστορικό κατάχρησης ουσιών διατρέχουν κίνδυνο για κατάχρηση οινοπνεύματος και ναρκωτικών. Εάν ο έφηβος έχει μεγαλώσει σε ένα νοικοκυριό όπου ένας ή και οι δύο γονείς καταχράται αλκοόλ, μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό ή αποδεκτή συμπεριφορά σε αυτόν. Έχει επίσης μεγαλύτερη πρόσβαση στο αλκοόλ εάν οι γονείς του πίνουν. Φυσικά, το αντίθετο μπορεί να συμβεί. Ένας έφηβος μπορεί να τραυματιστεί και να αηδιασθεί από την κατάχρηση οινοπνεύματος από τους γονείς του και να αρνηθεί να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.

Κατάθλιψη

Μερικοί έφηβοι έχουν έναν σκληρό χρόνο να αντιμετωπίσουν το καθημερινό άγχος του να είσαι έφηβος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Όταν ένας έφηβος δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, μπορεί να γυρίσει στο αλκοόλ για να μπερδευτεί τα συναισθήματά του και να ξεχάσει τα προβλήματα στο σπίτι και στο σχολείο. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι έφηβοι μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους με υγιείς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να μιλήσουν με φίλους ή οικογένειες όταν είναι λυπημένοι ή θυμωμένοι, παίζουν αθλήματα για να αντιμετωπίσουν το άγχος ή το περιοδικό για σκέψεις και συναισθήματα.

Έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης

Οι έφηβοι που έχουν δύσκολο χρόνο να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις μπορεί να στραφούν στο αλκοόλ. Ένας έφηβος με απούσα γονείς, η έλλειψη φίλων και το πρόβλημα που συναντούν οι νέοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μοναξιά και να καταθλιπτούν. Πολλοί έφηβοι που δεν διαθέτουν σύστημα κοινωνικής υποστήριξης αναπτύσσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης, οι έφηβοι που βιώνουν καταχρηστικές ρομαντικές σχέσεις ή σπασμούς μπορεί να αρχίσουν να πίνουν για να εξομαλύνουν τον πόνο. Ένα ποτό μπορεί να μετατραπεί σε πολλά ποτά και ενδεχόμενη χρόνια αλκοολισμό.

Peer Pressure

Η πίεση των ομοτίμων μπορεί να αποτελέσει μείζονα παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την κατάχρηση αλκοόλ από τον έφηβο Οι έφηβοι που είναι γύρω από άλλους έφηβους που πίνουν είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να πίνουν. Το να κάνεις κάτι διαφορετικό θα ήταν να διακινδυνεύεις να ξεχωρίζεις από το πλήθος, μια δυσάρεστη κατάσταση για εφήβους. Επίσης, ένας έφηβος που παρευρίσκεται σε ένα ζευγάρι μέρη όπου σερβίρεται αλκοόλ μπορεί να γίνει περίεργος και να έχει ζευγάρι μπύρες. Μπορεί να του αρέσει το πώς τον κάνει να νιώθει και να συνεχίζει να πίνει τακτικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση οινοπνεύματος.