Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το κοινό εύρος κίνησης

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης είναι η γωνία μέσω της οποίας μια άρθρωση κινείται από την ανατομική θέση στο ακραίο όριο της κίνησης σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έχοντας ένα βέλτιστο εύρος κίνησης σας επιτρέπει να μετακινείτε ελεύθερα χωρίς πόνο ή ακαμψία και να εκτελείτε δραστηριότητες και να εργάζεστε χωρίς τραυματισμούς.

Κοινή άρθρωση

Η άρθρωση άρθρωσης αναφέρεται στο πώς τα οστά, οι τενόνες, οι σύνδεσμοι και οι μύες προσανατολίζονται σε μια άρθρωση για να επιτρέπουν μια συγκεκριμένη σειρά κινήσεων. Ορισμένες αρθρώσεις παρέχουν μόνο μία σειρά κινήσεων, όπως η άρθρωση του αγκώνα, όπου επιτρέπει μόνο το βραχίονα να κάμπτεται ή να επεκτείνεται. Άλλοι επιτρέπουν μια ευρεία ποικιλία κινήσεων, όπως ο σύνδεσμος σφαιρών και υποδοχών του ώμου, όπου μπορεί να κάμπτεται, να απαγάγει, να προσκολλάται και να περιστρέφεται.

Μυϊκή ή λιπώδη μάζα

Η περιεκτικότητα σε λίπος ή μυϊκή μάζα μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική κίνηση της άρθρωσης, παρεμποδίζοντας φυσικά την πορεία της κίνησης. Για παράδειγμα, μια προεξέχουσα κοιλιά μπορεί να περιορίσει πόσο ψηλά μπορείτε να φουσκώνετε το ισχίο σας και να τραβάτε το γόνατό σας στις νευρώσεις σας.

Ασυμμετρία σώματος

Οι άνθρωποι που παίζουν ασυμμετρικά αθλήματα, όπως το τένις και το μπέιζμπολ, είναι πιθανό να έχουν μικρότερο εύρος κίνησης στον κυρίαρχο ώμο ή τον ισχίο από την μη δεσπόζουσα πλευρά, αν και η δεσπόζουσα πλευρά μπορεί να έχει περισσότερο συντονισμό, δύναμη και σταθερότητα από την άλλη πλευρά. Αυτό ισχύει και για άλλες καθημερινές δραστηριότητες, όπως σάρωση, σκούπισμα, γραφή και μεταφορά πορτοφολιών.

Τραυματισμός και ασθένεια

Ο πόνος από τραυματισμό ή ασθένεια αναγκάζει τους μύες του τραυματιζόμενου χώρου να συστέλλονται αντανακλαστικά για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη, περιορίζοντας έτσι την εμβέλεια της άρθρωσης. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, μώλωπες, εξάρθρωση και διαστρέμματα. Η τακτική περιοχή κίνησης μπορεί να επιτευχθεί με την πάροδο του χρόνου με κατάλληλη αποκατάσταση και θεραπείες, όπως διορθωτικές ασκήσεις, μασάζ, θερμική θεραπεία και βελονισμό.

Η εκτατότητα του ιστού αναφέρεται στην ελαστικότητα και την ευκαμψία των μυών και των περιβαλλόντων συνδετικών ιστών τους. Αν δεν τεντωθούν ή μετακινηθούν τακτικά, μπορεί να γίνουν δύσκαμπτες και να μην έχουν δυνατότητα επέκτασης, γεγονός που επηρεάζει το πόσο μπορείτε να μετακινήσετε. Στην πρακτική εφαρμογή, πριν από την άσκηση, θα πρέπει να εκτελέσετε ασκήσεις προθέρμανσης που κινούν τις αρθρώσεις σας στο πλήρες εύρος της κίνησης . Για παράδειγμα, προτού εκτελέσετε, μπορείτε να κάνετε εναλλαγές ισχίου στο ισόγειο επίπεδο (εμπρός-πίσω), μετωπικό επίπεδο (πλάγια) και εγκάρσιο επίπεδο (περιστροφή). Αυτή η άσκηση όχι μόνο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος σας για να βελτιώσει την εκτασιμότητα του ιστού, αλλά επίσης μετακινεί την άρθρωση του ισχίου σε όλα τα επίπεδα σε κίνηση για ελαχιστοποίηση της δυσκαμψίας και αύξηση της νευρικής διέγερσης.

Επεκτασιμότητα ιστών