Παραδείγματα αβλαβών δερματικών κρεατοελιών

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι κρόνοι είναι έγχρωμοι, μη καρκινικοί όγκοι του δέρματος. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην επιφάνεια του δέρματος και σχεδόν όλοι τους έχουν. Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τους σκωληκοειδείς – επίσης γνωστούς ως νέους – από το δυνητικά απειλητικό για τη ζωή μελάνωμα του καρκίνου του δέρματος. Τα μελανώματα είναι επίσης χρωματισμένα δερματικά, αλλά έχουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν διακριτά από τα φυσιολογικά μόρια. Σε ξεχωριστή αντίθεση με τα μελανώματα, οι φυσιολογικοί μύλοι είναι ομοιόμορφοι στο χρώμα και το σχήμα τους με ελάχιστη έως μηδενική ανάπτυξη σε παρατεταμένες περιόδους.

Σύνδεσμος Nevus

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται χωρίς κρεατοελιές. Οι ποντικοί αρχίζουν να εμφανίζονται σε ηλικία περίπου 2 ετών ως nevi διασταυρώσεων. Αυτές οι κρεατοελιές είναι επίπεδες ή μόνο ελαφρώς ανυψωμένες πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Το χρώμα κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ έως βαθύ καφέ-μαύρο. Οι σύνδεσμοι nevi είναι συνήθως μικρότεροι από 1/4 ίντσες και συνήθως είναι χωρίς μαλλιά.

Σύνθετο Nevus

Τα σύνθετα nevi είναι ελαφρά ανυψωμένα μόρια που είναι στρογγυλά ή ωοειδή και είναι είτε σάρκα ή καφέ. Η επιφάνεια μπορεί να είναι ομαλή ή ακανόνιστη, μοιάζει με κονδυλωμάτων, και τα μαλλιά μπορεί να αναπτύσσονται από την επιφάνεια. Αυτά είναι μικρά κρεατοελιές, συνήθως μικρότερα από 1/4 ίντσα απέναντι. Τα σύνθετα nevi σιγά-σιγά αυξάνονται πάνω από την επιφάνεια του δέρματος με αυξανόμενη ηλικία. Μία παραλλαγή αυτού του τύπου mole λέγεται φωτοστέφανο, ο οποίος είναι ένας σύνθετος νεύκος με μια άχρωμη περιοχή που περιβάλλει το mole.

Δερματικό Nevus

Οι δερματικοί νέοι είναι πιο αυξημένοι πάνω από την επιφάνεια του δέρματος από τους σύνθετους νέους. Είναι συνήθως τρούλο σχήμα. Μία μορφή με μύτη με βάση σαν μίσχο και βολβοειδές άκρο εμφανίζεται συχνά στον λαιμό, τον κορμό ή τη βουβωνική χώρα. Οι δερματικοί νέοι είναι καφέ έως μαύρο, αλλά το χρώμα συχνά εξασθενεί με την πρόοδο της ηλικίας. Διαφέρουν σε μέγεθος από περίπου το μέγεθος ενός πιπεριού έως και 1/2 ιντσών. Η επιφάνεια μπορεί να είναι λεία, ρυτιδωμένη ή σκουριασμένη. Οι κροταφογναθιωμένοι δερματικοί νέοι μπορεί να παγιδευτούν σε ρούχα ή να γρατσουνιστούν προκαλώντας αιμορραγία.

Συγγενής Nevus

Συγγενή nevi – επίσης γνωστό ως σημάδια – αναπτύσσονται πριν από τη γέννηση και είναι παρόντες σε ένα νεογέννητο. Αυτά τα nevi είναι επίπεδα και τυπικά είναι καφέ ή μαύρο, αν και εμφανίζονται ροζ ή κόκκινα παραλλαγές. Τα γενέθλια κυμαίνονται σε μέγεθος από μικρές κηλίδες έως μεγάλες αλλοιώσεις που καλύπτουν μεγάλο μέρος του προσώπου, του κορμού ή των άκρων. Συνήθως γίνονται παχύτερα και ανυψώνουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος με την πάροδο του χρόνου, περιστασιακά αναπτύσσοντας μια σκουριασμένη εμφάνιση. Τα μεγάλα συγγενή έμβρυα πρέπει να παρακολουθούνται στενά επειδή μπορούν να υποστούν καρκινικό μετασχηματισμό και να γίνουν περιοχές μελανώματος, ακόμη και σε μικρά παιδιά.

Το Nevus spilus είναι ένα επίπεδο έως ελαφρώς ανυψωμένο καφέ σημείο με μικρές, καφέ-μαύρες κηλίδες. Αυτός ο αβλαβής μώλος είναι συχνά ωοειδής, αλλά το σχήμα μπορεί να είναι ακανόνιστο. Το Nevus spilus είναι άτριχο και κυμαίνεται σε μέγεθος από λιγότερο από 1/2 ίντσα έως περίπου 8 ίντσες.

Nevus Spilus

Μπλε Νέβος

Τα μπλε νέοι είναι στρογγυλά, ελαφρώς ανυψωμένα σκουλαρίκια που συνήθως εμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Περιέχουν υψηλή συγκέντρωση καφέ χρωστικής ουσίας, αλλά είναι βαθιά στο δέρμα και προκαλεί σκούρο μπλε χρωματισμό. Τα μπλε νέοι έχουν συνήθως μέγεθος μικρότερο από 1/4 ίντσας. Συχνά συμβαίνουν στα άκρα.