Συμπτώματα καούρας στα παιδιά

Βρέφη έως 12 έως 24 μηνών

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα στα παιδιά που συνήθως προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το οποίο είναι όταν το οξύ του στομάχου ανεβαίνει προς το στήθος και το λαιμό. Αυτό συμβαίνει όταν ο κάτω μυς του σφιγκτήρα του οισοφάγου χαλαρώνει και δεν είναι σε θέση να εμποδίσει το οξύ του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο. Σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, τα συμπτώματα καούρας είναι συνήθως μια αίσθηση καψίματος στο στήθος ή στο λαιμό. Ωστόσο, τα νεότερα παιδιά και τα βρέφη έχουν διαφορετικά συμπτώματα.

Παλαιότερα παιδιά 2 έως 12 ετών

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η φθορά που εμφανίζεται σε όλα σχεδόν τα βρέφη. Μπορεί να επιδεινωθεί περίπου 3 έως 4 μήνες, αλλά συνήθως επιλύεται από τη στιγμή που το παιδί μεταμορφώνεται σε ηλικία 1 έως 2 ετών. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικό και Νεφροπάθειες, άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή μορφή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και μπορεί να περιλαμβάνουν: εμετό, δυσκολία στην κατανάλωση ή κατάποση, ανησυχία ή κλάμα, κακή ανάπτυξη, βήχα ή αιματηρά κόπρανα. Εάν το παιδί σας παρουσιάσει οποιοδήποτε από αυτά τα σοβαρά συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού σας.

Οι έφηβοι ηλικίας 13 ετών και άνω

Καθώς τα παιδιά γερνούν, τα συμπτώματα φαίνεται να υποχωρούν και συνήθως εμφανίζονται μετά το φαγητό. Το NIDDK υποδεικνύει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο, συριγμό, αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, πνευμονία ή δυσκολία και οδυνηρή κατάποση. Εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας είναι συχνές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας.

Τρόποι αποφυγής ή μείωσης των συμπτωμάτων

Οι έφηβοι και οι έφηβοι εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα με τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά παρουσιάζουν επίσης καούρα, παρόμοια με τους ενήλικες. Τα σοβαρά συμπτώματα πρέπει να αναφέρονται στον γιατρό του παιδιού σας.

Υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης τόσο για βρέφη όσο και για παιδιά. Για βρέφη, μειώστε την ποσότητα σε κάθε φιάλη και δώστε στο παιδί σας πιο συχνές τροφές. Προσπαθήστε να μην υπερχειλίσετε. Επίσης, και για τα βρέφη και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, να τα κάθονται ή να στέκονται όρθια μετά το φαγητό. Επιπλέον, για τους εφήβους και τα μεγαλύτερα παιδιά, το Παιδικό Κέντρο Πεπτικού Υγείας και Διατροφής προσφέρει αυτές τις προτάσεις: τρώτε μικρά γεύματα συχνά, μειώστε τα ανθρακούχα ποτά ή την καφεΐνη, αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πικάντικα ή εσπεριδοειδή και προσπαθήστε να μην φάτε περίπου δύο έως τρεις ώρες πριν πάω για ύπνο.