Συμπτώματα της φυματίωσης του ενδομητρίου

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η φυματίωση του ενδομητρίου, που επίσης αναφέρεται ως φυματίωση της μήτρας ή των γεννητικών οργάνων, αποτελεί ιατρική κατάσταση στις γυναίκες. Αυτή η μόλυνση προκαλείται από την ανώμαλη παρουσία ενός συγκεκριμένου τύπου βακτηριδίου, που ονομάζεται Mycobacterium tuberculosis, εντός των ενδομητρικών ιστών μιας γυναίκας, οι οποίες ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Περίπου οκτώ έως 10 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τη φυματίωση των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με τον Δρ M. Jassawalla σε άρθρο του 2006 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Journal of Obstetrics and Gynecology of India”. Οι γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα ενδομήτριας φυματίωσης πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και φροντίδα.

Πυελικός πόνος

Περίπου το 25% των ασθενών με φυματίωση του ενδομητρίου εμφανίζουν πυελικό πόνο ως σύμπτωμα αυτής της λοίμωξης, εξηγούν οι Drs. Botha και Van der Merwe σε άρθρο του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Νότιας Αφρικής Οικογενειακή Πρακτική”. Οι αισθήσεις του πυελικού πόνου μπορεί να προκύψουν κατά διαστήματα και μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή. Ο χρόνιος ή ο σοβαρός πυελικός πόνος θα πρέπει να συζητηθεί αμέσως με τον ιατρό, καθώς αυτό το σύμπτωμα της φυματίωσης του ενδομητρίου μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη καρκίνου της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας.

Ακανόνιστη κολπική αιμορραγία

Ασυνήθιστη ή ακανόνιστη κολπική αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί στις γυναίκες ως σύμπτωμα της φυματίωσης του ενδομητρίου. Σε άρθρο του 2007 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Μολυσματικά νοσήματα στη μαιευτική και τη γυναικολογία”, ο Dr. Kemal Güngördük και συνεργάτες του ανέφεραν ότι η ανώμαλη κολπική αιμορραγία εμφανίζεται σε περίπου 20% των γυναικών με αυτή τη λοίμωξη. Οι επηρεαζόμενες γυναίκες μπορούν να βιώσουν ελαφρά έως μέτρια κολπική αιμορραγία μεταξύ των κανονικών κύκλων της εμμήνου ρύσεως τους, ένα σύμπτωμα που συχνά αναφέρεται ως κηλίδωση. Η φυματίωση του ενδομητρίου μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση ασυνήθιστα μακρών ή βαριών περιόδων εμμηνόρροιας σε ορισμένες γυναίκες κάθε μήνα. Εναλλακτικά, οι γυναίκες μπορεί συχνά να χάσουν την κανονική περίοδο της εμμήνου ρύσεως τους ως σύμπτωμα αυτής της λοίμωξης. Αυτή η έλλειψη εμμηνορροϊκής περιόδου, που ονομάζεται αμηνόρροια, εμφανίζεται σε περίπου 5% των γυναικών που πάσχουν από ενδομήτρια φυματίωση.

Κολπική απαλλαγή

Η υπερβολική ή ασυνήθιστη κολπική απόρριψη μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα της φυματίωσης του ενδομητρίου, προειδοποιούν οι Drs. Botha και Van der Merwe. Οι γυναίκες με αυτή τη λοίμωξη μπορούν να παρατηρήσουν ότι η κολπική έκκριση τους είναι αποχρωματισμένη ή πιο άφθονη από το κανονικό. Οι αλλαγές στην εμφάνιση ή τη συνέπεια της κολπικής έκκρισης μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις κολπικής λοίμωξης, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα ή η σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Οι θιγόμενες γυναίκες θα πρέπει να αναζητήσουν περαιτέρω ιατρική φροντίδα για να εξασφαλίσουν την κατάλληλη θεραπεία.

Αγονία

Πάνω από το 40% των γυναικών με φυματίωση των γεννητικών οργάνων αναπτύσσουν τη στειρότητα ως σύμπτωμα της λοίμωξης, αναφέρουν ο Δρ. Güngördük και οι συνεργάτες του. Η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση στην οποία μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι συναισθηματικά προκλητική για τις γυναίκες που αναπτύσσουν αυτό το σύμπτωμα. Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί πρέπει να λαμβάνουν περαιτέρω αξιολόγηση και φροντίδα από το γιατρό.