Συχνή ούρηση και τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης

Η ανάγκη ούρησης συχνά μπορεί να προκληθεί από πολλές καταστάσεις. Μπορεί να συνοδεύεται από τα συναισθήματα που χρειάζεται να ουρήσει αμέσως μαζί με πόνο ή δυσφορία στην ουροδόχο κύστη. Η συχνή ούρηση μπορεί να προκληθεί από μία ουρολοίμωξη, διαβήτη, εγκυμοσύνη, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρολογικές παθήσεις, ακράτεια ούρων και προβλήματα προστάτη. Εάν πίνετε περισσότερο από το φυσιολογικό και δεν αντικαθιστάτε τα χαμένα υγρά και τους ηλεκτρολύτες, ίσως διατρέχετε κίνδυνο αφυδάτωσης. Εάν πρόκειται για συχνή ούρηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια αφυδάτωσης και να πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε επιπλοκές.

Το σώμα σας χρειάζεται τη σωστή ισορροπία των ηλεκτρολυτών για να διατηρεί την υγεία και να λειτουργεί σωστά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν τα επίπεδα του νερού στο σώμα αλλάζουν και τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε ούρηση συχνά ίσως να χάσετε όχι μόνο τα υγρά αλλά και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και άλλα προβλήματα, η Merck προτείνει ότι «οι υγιείς ενήλικες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1-1 / 2 έως 2 κιλά (περίπου 2 λίτρα) υγρών ημερησίως». Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει υψηλότερη ποσότητα για να αντισταθμίσει την απώλεια υγρών μέσω της ούρησης. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών σας προτείνουν να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό για να εργαστείτε και άλλες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Το πρώτο βήμα είναι να διαγνώσετε την αιτία της συχνής ούρησης σας. Σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης (όπως η εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας στο Διαβήτη) θα λύσει τα προβλήματά σας. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας «Ένας υπερβολικός όγκος ούρησης για έναν ενήλικα θα ήταν τουλάχιστον 2-1 / 2 λίτρα ούρων την ημέρα». Μαζί με την παρακολούθηση των σημείων αφυδάτωσης θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε πόνο στην πλάτη ή στην πλάτη, έμετο, ρίγη, απότομη απώλεια βάρους, αιματηρά ή νεφελώδη ούρα ή εάν υπάρχει εκκένωση από το πέος ή τον κόλπο. Επιπλέον, πρέπει να προσέξετε τα συγκεκριμένα σημεία της αφυδάτωσης.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo εάν η συχνή ούρηση σας έχει προκαλέσει ήπια έως μέτρια αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί ένα ξηρό κολλώδες στόμα, δίψα, πονοκέφαλοι ή ζάλη. Ίσως παρατηρήσετε ότι παράγετε λίγα ή καθόλου δάκρυα όταν κλαίτε και αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι ή υποτονικοί. Η κλινική Mayo δηλώνει ότι δεν πρέπει να περιμένετε έως ότου διψάτε για να πίνετε, ειδικά εάν χάνετε υγρά μέσω μιας συχνής ούρησης. Ισχυρίζονται ότι “Ένα καλύτερο βαρόμετρο είναι το χρώμα των ούρων σας: Τα σαφή ή ανοιχτόχρωμα ούρα σημαίνουν ότι είστε καλά ενυδατωμένα, ενώ ένα σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα συνήθως σηματοδοτεί την αφυδάτωση”.

Εάν δεν αντικαταστήσετε την απώλεια υγρών σας όταν εμφανιστούν τα παραπάνω σημεία, μπορεί να εμφανίσετε σοβαρή αφυδάτωση. Ψάξτε για συμπτώματα όπως ακραία δίψα, πυρετό, έλλειψη εφίδρωσης, βυθισμένα μάτια, δέρμα που δεν είναι ελαστικό (δεν αναπήδησε πάλι όταν συμπιέζεται) και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να γίνει ακανόνιστος, η παραγωγή ούρων σας θα μειωθεί σημαντικά και μπορεί να χάσετε τη συνείδηση. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, οπότε αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, πάρτε άμεση ιατρική φροντίδα.

Ηλεκτρολυτική ανισορροπία

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται

Αρχικά στάδια αφυδάτωσης

Συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης