Τρόφιμα για να φάνε για την αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για τη μεταφορά πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στους ιστούς του σώματος και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από το σώμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι κόκκινα επειδή περιέχουν μια πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη γνωστή ως αιμοσφαιρίνη, η οποία έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα ερυθροκύτταρα φθείρονται και πεθαίνουν. Ο μυελός των οστών συνεχώς δημιουργεί περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η αναιμία είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια ή κάθε κύτταρο περιέχει πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη. Ο πιο συνηθισμένος τύπος αναιμίας ονομάζεται αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, επειδή σχετίζεται συνήθως με τη χαμηλή κατανάλωση διαιτητικού σιδήρου. Το Γραφείο Συμπληρώματα Διατροφής συνιστά ότι οι ενήλικες άνδρες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση καταναλώνουν τουλάχιστον 8 mg σιδήρου καθημερινά, ενώ οι γυναίκες της εμμηνορροϊκής ηλικίας χρειάζονται περισσότερο, περίπου 18 mg ημερησίως. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδών, συμβάλλει επίσης στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου από τα τρόφιμα. Οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 75 mg και άνδρες 90 mg βιταμίνης C καθημερινά.

Το σώμα σας χρησιμοποιεί τον μεταλλικό σίδηρο για να κάνει την αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στο σώμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να αποτρέψει την αναιμία και να βοηθήσει όλα τα κύτταρα να τροφοδοτούνται με οξυγόνο. Πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν κόκκινο κρέας, κρέας οργάνων όπως νεφρά και συκώτια, φασόλια, φακές, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και καλαμπόκι, αποξηραμένα δαμάσκηνα, αποξηραμένες σταφίδες και κρόκους αυγών, σύμφωνα με το MedlinePlus.

Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, είναι μια βιταμίνη συμπλέγματος Β που βοηθά το σώμα να κάνει νέα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος συχνά αναπτύσσουν αναιμία. Οι ασθενείς μπορούν να αυξήσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ. Παραδείγματα τροφίμων με υψηλές ποσότητες φολικού οξέος περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα ψωμιά και δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως καλαμπόκι και σπανάκι, αποξηραμένα φασόλια, μπιζέλια και ξηρούς καρπούς.

Η βιταμίνη Β-12 είναι μια βιταμίνη Β-συμπλόκου που είναι σημαντική για τη σύνθεση DNA και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα Β-12 οδηγούν σε μη φυσιολογική κυτταρική διαίρεση στον μυελό των οστών που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα ανώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια γνωστά ως μεγαλοβλάστες. Οι ασθενείς με μεγαλοβλάστες πάσχουν από μεγαλοβλαστική αναιμία επειδή τα μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ή να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Η βιταμίνη Β-12 βρίσκεται φυσικά σε μια μεγάλη ποικιλία ζωικών τροφών και προστίθεται σε ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Οι πηγές βιταμίνης Β-12 περιλαμβάνουν το συκώτι βοοειδών, τα ψάρια, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ενισχυμένα δημητριακά πρωινού και τις θρεπτικές ζύμες.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Αναιμία

Πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα

Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ

Βιταμίνη Β-12 πλούσια σε τρόφιμα