Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το ακόρεστο λίπος έρχεται σε δύο μορφές: μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συμπερίληψη αυτών των υγιών λιπών ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, αναφέρει η MayoClinic.com. Το σώμα χρειάζεται μέτρια ποσότητα λίπους για να λειτουργήσει σωστά και η κύρια πηγή λίπους πρέπει να προέρχεται από ακόρεστα λίπη. Το κλειδί στην κατανάλωση λίπους – ακόμη και ακόρεστο – είναι να το καταναλώνει με μέτρο, επειδή η κατανάλωση πάρα πολύ θα οδηγήσει σε ανθυγιεινό κέρδος βάρους.

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο, το οποίο παράγεται από φιστίκια, περιέχει υψηλές ποσότητες υγειών μονοακόρεστων λιπών. Το ακατέργαστο ή μη επεξεργασμένο βούτυρο φυστικοβούτυρου έχει τα πιο υγιεινά θρεπτικά συστατικά, επειδή δεν περιέχει πρόσθετα συστατικά. Όταν επιλέγετε επεξεργασμένες μορφές φυστικοβούτυρου, ψάξτε για απλώματα που δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, που προσθέτουν περιττές θερμίδες.

Μερικά Έλαια

Η πλειοψηφία των φυτικών ελαίων στην αγορά αποτελείται από υγιή ακόρεστα λίπη, αλλά μερικά ακόμη περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών. Η Discovery Health αναφέρει ότι τα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, η κράμβη, το φυστίκι, το κνήνος και το ηλιέλαιο, περιέχουν όλα ακόρεστα λίπη. Χρησιμοποιήστε αυτά τα έλαια για να αντικαταστήσετε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά κατά το ψήσιμο, το καρύκευμα ή το μαγείρεμα.

Ψάρι

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ζωικές πρωτεΐνες, τα ψάρια αποτελούνται από υψηλές ποσότητες ακόρεστου λίπους. Οι καλύτερες επιλογές ψαριών περιλαμβάνουν τον σολομό, τον χάλιμπατ και τον τόνο του μακρύπτερο.

Αβοκάντο

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, τα αβοκάντο αποτελούνται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά. Μπορείτε να καπνίζετε αβοκάντο σε guacamole, αλλά έχουν πολλές άλλες χρήσεις στο μαγείρεμα. Κόψτε τα αβοκάντο και τα φάτε μόνοι τους ή προσθέστε σε σαλάτες. Το MayoClinic.com προτείνει ότι τα χρησιμοποιούν σε σάντουιτς ως ένα υγιές υποκατάστατο του τυριού.

Η κατανάλωση ακατέργαστων καρπών μπορεί να προσφέρει μια πλούσια ποσότητα ακόρεστων λιπών. Τα καρύδια είναι ένα υγιές, φορητό σνακ με ενεργό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες. Επίσης, συμβάλλουν στην προώθηση του υγιούς βάρους όταν καταναλώνονται τακτικά και με μέτρο. Μερικά καρύδια με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη περιλαμβάνουν αμύγδαλο, πεκάν, καρύδια και φιστίκια.

Raw Nuts