Τρόφιμα με υψηλό ψευδάργυρο και κάλιο

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο οργανισμός πρέπει να έχει τα ανόργανα άλατα ψευδάργυρο και κάλιο για να πραγματοποιήσει μια πληθώρα λειτουργιών. Ο ψευδάργυρος αποτελεί μέρος των πολλαπλών ενζύμων μεταβολισμού, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την προσβολή των ελεύθερων ριζών και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αντίληψη της γεύσης, η παραγωγή σπέρματος, η σωστή επούλωση τραυμάτων, η παραγωγή ενεργού βιταμίνης Α για όραση και η αποθήκευση, η απελευθέρωση και η παραγωγή ινσουλίνης επηρεάζονται από τον ψευδάργυρο. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ψευδαργύρου για ενήλικες είναι 11 mg την ημέρα · Το σώμα διατηρεί περίπου το διπλάσιο ποσό του καλίου από το νατρίου για να διατηρεί την σωστή ισορροπία υγρών μεταξύ των κυττάρων και του διάμεσου χώρου (χώρος μεταξύ των κυττάρων). Η μέση πρόσληψη (AI) καλίου για ενήλικες, όπως καθορίζεται από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, είναι 4.500mg ημερησίως. Το κάλιο AI είναι υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο ορυκτό, με το χλωρίδιο να είναι το δεύτερο σε απόσταση 2.300mg την ημέρα. Το κάλιο παίζει επίσης ρόλους σε νευρικές παλμώσεις, μυϊκές συσπάσεις, καρδιακό παλμό, κυτταρική ακεραιότητα και είναι ο παράγοντας που διευκολύνει πολλές χημικές αντιδράσεις. Τα περισσότερα φυσικά τρόφιμα έχουν κάποια ψευδάργυρο και κάλιο, αλλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και κάλιο βρίσκονται σε κρέατα, λαχανικά και σιτηρά.

Κρέατα

Το κρέας παρέχει στο σώμα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων κυττάρων, καθώς και τη διεξαγωγή τεράστιου αριθμού χημικών αντιδράσεων. Τα κρέατα περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες άλλων μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών και βασικών λιπών. Τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και κάλιο περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας (βόειο κρέας, βουβάλια, γριές, αρνιά, μοσχάρι), χταπόδι, μύδια, καβούρια, αστακούς, στρείδια, χοιρινό και πουλερικά (κοτόπουλο, πάπια, χήνα και γαλοπούλα).

Οσπρια

Τα όσπρια δεν είναι τόσο πλούσια πηγή καλίου και ψευδαργύρου όσο τα περισσότερα κρέατα. Ωστόσο, περιέχουν αμινοξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα μεταλλικά στοιχεία, καθιστώντας τα μια υγιεινή προσθήκη σε οποιοδήποτε σχέδιο διατροφής. Τα όσπρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και κάλιο περιλαμβάνουν τα φασόλια adzuki, τα φασόλια garbanzo, τα μεγάλα φασόλια βόρεια, τα κονσερβοποιημένα φασόλια, τις σόγια, τα μαύρα μάτια, τα φασόλια και τις φακές.

Κόκκοι

Η American Heart Association συνιστά να καταναλώνετε έξι έως οκτώ μερίδες σιτηρών ημερησίως για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, με το ήμισυ τουλάχιστον των τροφών να είναι ολικής αλέσεως. Οι κόκκοι περιέχουν ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όλα απαραίτητα για τη ζωή και την υγεία. Οι περισσότεροι κόκκοι παρέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου και ψευδαργύρου. Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά τα μέταλλα περιλαμβάνουν τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με κριθάρι, σπασμένο σιτάρι, δημητριακά ολικής αλέσεως, βούτυρο, αλεύρι σόγιας, πίτουρο σιταριού, ολόκληρο σιτάρι, φύτρο σιταριού, αμαράνθιο και quinoa.

Άλλα τρόφιμα

Ορισμένα τρόφιμα που δεν ανήκουν στις ομάδες τροφίμων κρέατος, λαχανικών ή σιτηρών που περιέχουν υψηλές ποσότητες καλίου και ψευδαργύρου περιλαμβάνουν μερικώς αποβουτυρωμένα ρίκοτα, γάλα, γιαούρτι, αβοκάντο, ξηρά σύκα, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, καβουρδισμένα κάσιους, καρύδα, Φιστίκια και φρυγμένους πυρήνες κολοκύθας.