Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται μετά από λεύκανση των δοντιών

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να αποκαταστήσει τη φωτεινότητα σε ένα λεκιασμένο ή αχνά χαμόγελο, καθιστώντας το μια δημοφιλής διαδικασία στον κόσμο της καλλυντικής οδοντιατρικής. Όπως εξηγεί η Family Gentle Dental Care, τα δόντια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κηλίδες τις ημέρες αμέσως μετά τη λεύκανση και η προσαρμογή των διατροφικών σας συνηθειών μετά τη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τα δόντια σας να φωτιστούν στην πιο λευκή δυνατή σκιά τους. Αποφύγετε προσωρινά συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά και περιορίστε τα στοιχεία που προκαλούν ενόχληση σε ευαίσθητες περιοχές του στόματος σας.

Βαφή Τροφίμων

Μετά από μια περίοδο λεύκανσης, πολλά τρόφιμα και συστατικά είναι ιδιαίτερα πιθανό να λεκιάσουν τα μαργαριτάρια σας. Οι ένοχοι χρώματος περιλαμβάνουν μαύρη σοκολάτα, σκούρες σούπες, σούπες, παντζάρια, σάλτσες ντομάτας, σκούρες μαρινάδες, σάλτσα σόγιας και βατόμουρα, σύμφωνα με τις συμβουλές λεύκανσης δοντιών. Η ισπανική και ινδική κουζίνα μπορεί επίσης να σκουρύνει τα δόντια λόγω της φιλελεύθερης χρήσης σάλτσας ντομάτας και κάρυ. Η αποφυγή αυτών των αντικειμένων μπορεί να βοηθήσει την επεξεργασία λεύκανσης να λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Σκούρα Ποτά

Αν και λευκά ή λευκά υγρά – όπως το νερό και το γάλα – επιτρέπονται μετά από επεξεργασία λεύκανσης, τα χρωματισμένα ποτά μπορούν να αφήσουν λεκέδες στο φρεσκοτρωμένο χαμόγελο. Αποφύγετε να πίνετε καφέ, σκούρα αναψυκτικά, τσάι και κόκκινο κρασί για αρκετές ημέρες μετά από μια περίοδο λεύκανσης δοντιών, συμβουλεύει το Family Gentle Dental Care. Χρωματισμένοι χυμοί όπως χυμός σταφυλιών, χυμός ντομάτας, χυμός βακκίνιων και χυμός πορτοκαλιού μπορεί επίσης να λεκιάσει τα δόντια σας, σύμφωνα με τις Συμβουλές λεύκανσης δοντιών. Για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή που έχουν τα υγρά με τα δόντια σας, πιείτε ποτά μέσα από ένα ψάρι.

Οξύ τρόφιμα

Η διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών μπορεί να αφήσει τα δόντια προσωρινά ευαίσθητα σε όξινα τρόφιμα και ποτά, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία κατά το φαγητό. Όπως εξηγεί η Οικογένεια Gentle Dental Care, τα στοιχεία χαμηλού pH όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, οι λάιμ, ο ανανάς, το ξίδι, τα τουρσιά και τα αναψυκτικά μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα του σάλιου σας, πιθανώς ζημιογόνες περιοχές των δοντιών σας ήδη αποδυναμωθούν από λευκαντικά χημικά. Ο περιορισμός αυτών των στοιχείων μετά τη θεραπεία λευκάνσεως μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον πόνο που σχετίζεται με την τροφή. Σύμφωνα με τον Οδηγό Καταναλωτή για την Οδοντιατρική, μπορεί να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε όξινα τρόφιμα εάν έχετε ύφεση των ούλων, προϋπάρχουσες ρωγμές στα δόντια σας ή διαρροές οδοντικών αποκαταστάσεων.

Κρύα τρόφιμα και ποτά

Σύμφωνα με τη Janice E. Spada, οδοντίατρο και ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Reveal Your Smile, τα δόντια μπορεί να είναι ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες για έως και 36 ώρες μετά τη λεύκανση. Για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο που προκαλείται από τη θερμοκρασία, αποφύγετε κρύα φαγητά και ποτά, όπως παγωμένο νερό, παγωτό, κατεψυγμένο γιαούρτι και άλλα κατεψυγμένα επιδόρπια. Εάν η ευαισθησία σας είναι ακραία, αποφύγετε να φάτε τα τρόφιμα κατευθείαν από το ψυγείο και καταναλώνετε αντικείμενα σε θερμοκρασία δωματίου ή θερμότερες.