Τρόφιμα που συστέλλουν αιμοφόρα αγγεία

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων είναι ο τρόπος αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Μειώνοντας το πέρασμα στα αιμοφόρα αγγεία, το αίμα ρέει πιο αργά στα όργανα και στα άκρα. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία αυτή. Στην περίπτωση ατόμων με υπέρταση, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιοριστούν για να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα που πάσχουν από πονοκεφάλους ημικρανίας μπορούν να επιλέξουν να συμπεριλάβουν αυτά τα τρόφιμα για να βοηθήσουν στον έλεγχο της τριχοειδούς δράσης και την ανακούφιση των πονοκεφάλων.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι γνωστό αγγειοσυσταλτικό και συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των πονοκεφάλων της ημικρανίας. Είναι γνωστό ότι σε μια ημικρανία τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ή μεγαλώνουν, γεμίζουν με αίμα που παραμένει στα αγγεία και τα τεντώνει, προκαλώντας πόνο. Η καφεΐνη είναι σε θέση να μειώσει το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων, εξαναγκάζοντας το αίμα από αυτά και μειώνοντας τον πόνο. Τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη είναι καφές, τσάι, σόδες και ενεργειακά ποτά.

Νάτριο

Ο George L. Bakris, M.D., αναλύει το ρόλο του νατρίου στο να συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης στο σώμα και των επιδράσεών του στα νεφρά στο Εγχειρίδιο Merck. Πολύ νάτριο συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στα νεφρά, που ελέγχουν την πίεση του αίματος και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Το νάτριο πρέπει να μειωθεί σε όχι περισσότερο από 2½ γραμμάρια την ημέρα, εξηγεί ο Μπακρς.

Γλυκόριζα

Η ρίζα γλυκόριζας είναι ένα θαυμάσιο βότανο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσαγιού, καραμελών, αλκοολούχων ποτών και άλλων γευστικών μπαχαρικών και είναι χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται για πεπτικές αναταραχές και πολλές άλλες καταστάσεις που απαιτούν καταπραϋντική βλεννογόνους του σώματος. Η δραστική ένωση της γλυκόριζας, το γλυκυρριζικό οξύ, προκαλεί κατακράτηση νατρίου και απώλεια καλίου στο νεφρό. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Πολύ γλυκόριζα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη υπέρτασης. Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων τοποθετεί το ανώτατο όριο πρόσληψης γλυκυρριζικού οξέος στα 100 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό είναι ίσο με περίπου 60-70 γραμμάρια γλυκόριζας.